top of page

Composteren

 

Ik geef steeds de voorkeur om tuinafval lokaal te verwerken. In plaats van steeds voedingsstoffen af te voeren en de tuin te verarmen, kan je de biologische kringloop zelf sluiten. Het zogezegde tuinafval is evengoed de bemesting voor de tuin. Composteren draagt hierbij de voorkeur maar er zijn nog tal van andere creatieve manieren.

Afhankelijk van de hoeveelheid tuin/keukenafval kunnen we verschillende systemen onderscheiden om te composteren: de wormenbak, het gft-vat, compostbakken en de composthoop.

IMG_4173.JPG

De wormenbak

Mensen die enkel groente- en fruitresten hebben en/of geen tuinafval of plaats om een compostvat te zetten, kunnen gebruikmaken van de wormenbak om te composteren. 

Naast compost levert dit voornamelijk percolaat op dat verdund kan gebruikt worden als meststof.

Ideaal voor mensen die op een appartement wonen.

Het gft-vat

Heb je naast groenten- en fruitafval ook tuinafval, kan je composteren met behulp van het gft-vat.

Dit samenspel van voedsel (afval), zuurstof en vochtigheid levert het zwarte goud op.

De compostbakken

Heb je nog meer tuinafval kan je composteren aan de hand van compostbakken.

De composthoop

Heb je nog meer tuinafval kan je composteren aan de hand van composthoop.

20200519_165813_edited.jpg
20200513_150607.jpg

Takkenril bouwen

 

Massa's snoeiwerk te verwerken of bezig in bosrijke omgeving, dan is een takkenril zeker een optie. Sterke omheining met 1001 plaatsjes voor kleinere diertjes om zich te verstoppen.

Verhakselen

 

Voor tuin'afval' lokaal te verwerken en te hergebruiken, is een hakselaar onmisbaar. Verhakseld materiaal is ideaal als mulchmateriaal tegen onkruid of paadjes aan te leggen. Tergelijkertijd houdt het het vocht veel beter bij.

IMG_20180302_123525258.jpg
Wilgen knotten

Creatieve manieren

 

Het 'afval' van het knotten van wilgen bijvoorbeeld, 100% volledig herbruikt. De dikkere takken simpelweg rechtopstaand geplaatst voor de niet zo bijzondere tuinafscheiding te maskeren. Al het kleinere materiaal gebruikt om de tuin wat te verwilderen en duizend en één plekjes te geven als schuilplaats voor insecten, bacteriën en schimmels. Terug een stuk monocultuur van gazon ingewisseld richting een biodiverser plekje in de tuin.

bottom of page