top of page

Composteren

 

Ik geef steeds de voorkeur om tuinafval lokaal te verwerken. In plaats van steeds voedingsstoffen af te voeren en de tuin te verarmen, kan je de biologische kringloop zelf sluiten. Het zogezegde tuinafval is evengoed de bemesting voor de tuin. Composteren draagt hierbij de voorkeur maar er zijn nog tal van andere creatieve manieren.

Afhankelijk van de hoeveelheid tuin/keukenafval kunnen we verschillende systemen onderscheiden om te composteren: de wormenbak, het gft-vat, compostbakken en de composthoop.

IMG_4173.JPG
20200519_165813_edited.jpg
20200513_150607.jpg

Takkenril bouwen

 

Massa's snoeiwerk te verwerken of bezig in bosrijke omgeving, dan is een takkenril zeker een optie. Sterke omheining met 1001 plaatsjes voor kleinere diertjes om zich te verstoppen.

Verhakselen

 

Voor tuin'afval' lokaal te verwerken en te hergebruiken, is een hakselaar onmisbaar. Verhakseld materiaal is ideaal als mulchmateriaal tegen onkruid of paadjes aan te leggen. Tergelijkertijd houdt het het vocht veel beter bij.

IMG_20180302_123525258.jpg
Wilgen knotten

Creatieve manieren

 

Het 'afval' van het knotten van wilgen bijvoorbeeld, 100% volledig herbruikt. De dikkere takken simpelweg rechtopstaand geplaatst voor de niet zo bijzondere tuinafscheiding te maskeren. Al het kleinere materiaal gebruikt om de tuin wat te verwilderen en duizend en één plekjes te geven als schuilplaats voor insecten, bacteriën en schimmels. Terug een stuk monocultuur van gazon ingewisseld richting een biodiverser plekje in de tuin.

Wist-je-dat

 

Ook in de tuin van de Onze-Lieve-Vrouwekathedraal wordt terug gecomposteerd. In 2023 werd terug gestart met het ter plekke verwerken van het tuinafval zodat geen organisch materiaal meer afgevoerd moet worden. 

Zelf leren composteren?

Wil je zelf aan de slag gaan om te leren composteren? In een 2,5 uur durende sessie deel ik mijn kennis over het composteren. Niet enkel wordt er theoretisch ingegaan op alles wat bij composteren komt kijken, maar ook de praktisch kant wordt bekeken.

Na jaren lezingen, presentaties en voordrachten, mag ik gerust zeggen dat U na deze sessie een onwaarschijnlijk hoge slagingskans heeft. U zal begrijpen hoe composteren werkt en alert zijn voor de potentiële valkuilen. Met het volgen van de uiteenzetting garandeer ik U dat de ochtend na een sessie, U de essentie van composteren zelf kunt vertellen. Waarom? Omdat U zal begrijpen wat composteren inhoudt.

Zowel individuele sessie als groepssessies mogelijk. Online als ter plekke langskomen behoort tot de mogelijkheden.

Meer info? Contacteer me gerust via het contactformulier.

bottom of page